[:en]News details[:ru]Подробности[:ua]Подробиці[:]

[:en]Read the full story here[:ru]Читайте полную запись ниже[:ua]Читайте повний запис нижче[:]

Класифікація пшениці та відмінності класів один від одного

На якість пшениці впливають домішки, які можуть потрапляти в зерно в процесі збирання врожаю з полів:
– шматочки грунту,

– дрібні камені,

– бур’яни,

– стебла рослин і галька.

Все це погіршує якість зерна. Також на якість негативно впливають хімічні засоби, якщо зерно оприскували ними під час дозрівання.
Сільськогосподарські підприємства усього світу користуються Міжнародною класифікацією якості. Ця система ділить зерно на шість класів:

I, II і III класи
Таку пшеницю використовують мірошники і пекарі. Зерно цих класів замовляють експортери, тому пшеницю групи “А” часто відправляють за кордон.

IV і V класи
Це пшениця твердих сортів, з якої виготовляють макаронні вироби. Але до неї треба додавати сорти I, II і III класів, щоб забезпечити вміст клейковини і білка.

Пшеницю VI класу використовують при виробництві комбікорму для тварин.
Клас пшениці багато в чому залежить від скловидності сорти. Пухке зерно, білого кольору з борошнистою консистенцією відносять до зерна з низькою скловидністю.
Для першого сорту пшениці цей показник має дорівнювати мінімум 70%.

Показники залежать від факторів, якими людина не в силах управляти (наприклад, погодні умови), а також від керованих:
– наявність і якість добрив,
– засоби захисту рослин від шкідників,
– сушка,
– транспортування,
– зберігання зерна на елеваторах.
За кількістю клейковини стежать лаборанти.
Вони замішують з готової муки тісто і томлять його, поки білки клейковини на набухнуть. Потім її вимивають до тих пір, доки не залишиться чистий білок.
Після сушіння речовина зважується і визначаються його параметри відповідно до лабораторними показниками. Хороша клейковина повинна бути світлою.
Щоб рівень клейковини і білка був високим, пшениця в період всього сільськогосподарського періоду повинна отримувати достатню кількість азоту.
Звичайно, багато виробників прагнуть, щоб зерно відповідало групі «А». Але насправді, за будь-яким зерном необхідно грамотно і добре доглядати, щоб в період збирання врожаю велику його частину пустити на виробництво висококонкурентної продукції.

Позвонить нам